header banner
Default

In een paar maanden heeft het een miljoen volgers op Instagram gekregen: de lessen van een student


Table of Contents

    “Om bereik op te bouwen moet je zelf uitreiken naar andere mensen”

    Damian Lankheet is student, maar heeft nu al een Instagram-account van 235.000 volgers. Of beter: had. Want hij heeft het account onlangs verkocht. Tijdens het tweede event van de studieroute Online Marketing van Saxion vertelde hij hoe hij dit heeft aangepakt. Ik sprak hem na zijn presentatie.

    Hoe ben je begonnen?

    “Ik ben op 12 maart 2016 met mijn Instagram-account gestart. Ik was op dat moment wel op mijn eigen (persoonlijke) account actief op Instagram, maar nog niet op deze manier. Dat begon toen mijn buurjongen vertelde dat hij met een voetbalaccount actief was op Instagram. Hij had op dat moment al 40.000 volgers. Ik besloot hem te volgen en startte mijn account: @FootballCenterToday.”

    Wanneer begon het een beetje te lopen?

    “Eigenlijk direct. Mijn buurjongen deed een aantal shout-outs voor mijn account. Dat zijn Instagram-posts waarin hij mijn account in de beschrijving aankondigde. Dat zorgde ervoor dat mijn account vrijwel direct met 1.000 à 2.000 volgers per dag groeide. Het lukte me om deze groei de eerste paar maanden vast te houden. Daarna begon de groei af te vlakken.”

    Hoe kwam dat?

    “Ik vind het lastig om er helemaal de vinger achter de leggen, maar de twee belangrijkste redenen zijn de wijzigingen bij Instagram en het groeiende aanbod aan vergelijkbare accounts. Om bij het laatst te beginnen: het is nu een stuk moeilijker omdat er simpelweg veel meer concurrentie is. Met 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers wereldwijd en 2,1 miljoen Nederlanders die zich tot de gebruikers rekenen, is er steeds meer aandacht voor Instagram als platform.”

    En die willen allemaal aandacht van de gebruiker?

    “Ja, precies. Vandaar dat nu nog meer mensen actief zijn met Instagram-accounts en ook steeds meer merken er actief zijn. Zij willen allemaal een plekje in de timeline van hun volgers, maar daar wordt het steeds drukker.”

    En met de wijzigingen bij Instagram bedoel je de nieuwe timeline?

    “Ja en nee. De nieuwe timeline van Instagram werd in maart dit jaar uitgerold, maar met name net voor de zomer begon ik het afvlakken te merken. Je kunt het ook in de groeicijfers zien van @Footballcentertoday.”

    “Als ik de cijfers van mijn account naast die van vergelijkbare accounts leg, is het patroon precies hetzelfde. We kunnen merken dat Instagram veel aan het algoritme sleutelt. We konden echt schommelingen van week tot week zien, die zich bij ons allemaal tegelijk voordeden.”

    Hoe staat het er nu voor?

    “Inmiddels heeft @Footballcentertoday al enige tijd rond de 235.000 volgers. Onlangs heb ik besloten het account aan te bieden via Flipmass, een marktplaats voor het verhandelen van accounts op Twitter, Facebook, Instagram en SnapChat, en heb ik er een mooi bedrag voor gekregen.”

    “Het geld dat ik daaruit heb gehaald, heb ik geïnvesteerd in andere accounts, waaronder @Extrafootballs, dat nu 112.000 volgers heeft. Mijn doel is om deze accounts verder uit te bouwen en weer voor meer waarde te kunnen verkopen.”

    Hoe ziet je contentstrategie eruit?

    “In de basis zijn het voetbalfoto’s en -video’s. Dat kunnen bijvoorbeeld mooie goals zijn, grove overtredingen, indrukwekkende reddingen en andere bijzondere gebeurtenissen binnen of buiten het voetbalveld. Als het maar over voetbal gaat.”

    “Ik maak die video’s niet zelf. Ik haal ze van andere accounts. Ik volg zo’n 50 vergelijkbare accounts. Ik download ze dan met Wofu Downloader en deel hem via mijn eigen account. Daarbij benoem ik dan wel altijd het account dat het gepost heeft in de beschrijving. Om de 2 uur plaats ik een nieuwe foto of video.”

    Dat is best veel. Plan je die dan in?

    “Ik heb dat wel een periode geprobeerd, door content met Later in te plannen. Dat was wel wat makkelijker, maar ik merkte dat het toch minder goed scoorde. Het is namelijk heel belangrijk dat je actueel bent. Er gebeurt veel in de voetballerij en dan is het belangrijk dat je er snel bij bent. Soms is dat echt een kwestie van uren of minuten. Door andere Instagramaccounts in de gaten te houden zie ik wat daar op dat moment goed scoort en dat ga ik dan delen.”

    Hoe zorgde je nog meer groei?

    “Als je snel wilt groeien, moet je connecties hebben. Toen ik begon, zorgde het account van mijn buurjongen dat die van mij meteen een boost kreeg. Uiteindelijk is het doel om je bereik te vergroten. Je bereik vergroot je niet door alleen maar met jezelf bezig te zijn. Om bereik op te bouwen, moet je zelf ‘uitreiken’ naar andere mensen. Ik zit nu in 10 groepen op Kik van mensen die ook allemaal Instagramaccounts hebben. Daar overleggen we met elkaar en we vragen om elkaars posts te delen, liken of eronder te reageren.”

    Maar dat zie je toch niet in je timeline?

    “Het werkt niet zoals bij Facebook inderdaad, waar je likes en reacties van je vrienden in je timeline ziet. Maar als je in je eigen notificatiescherm naar links swipet, kun je wel zien welke foto’s en video’s je vrienden liken. En dat wordt veel gebruikt door mensen om content te ontdekken.”

    “Naarmate mijn account steeds beter begon te lopen, kwamen er ook steeds meer mensen die aanboden om video’s voor mijn account te maken. In ruil daarvoor vroegen ze dan om hun account te benoemen in de beschrijving. Voor mij een mooie manier om unieke content te posten en zij profiteerden weer van mijn bereik.”

    Wanneer begon je aan je account te verdienen?

    “Na ongeveer 2 maanden was er voor het eerst iemand die vroeg of ik betaald reclame wilde maken via mijn account. Naarmate mijn volgeraantal groeide, kon ik ook steeds meer vragen voor het maken van reclame. Doorgaans krijg ik nu 25 tot 45 euro voor het plaatsen van een shout-out van 24 uur. Soms was het ook in ruil voor producten.”

    Word je daarvoor direct benaderd door merken?

    “Nee, meestal niet. Er zijn bureaus of tussenpersonen die mij benaderen. De meest bekende bureaus zijn Shoutcart en GoatAgency. Ik word regelmatig door hen benaderd. We communiceren doorgaans via Kik en ik word betaald via Paypal.”

    “Bij de aankoop van mijn nieuwe account heb ik er van tevoren wel opgelet hoe interactief het account was, ten opzichte van het aantal volgers. Als er veel volgers zijn en er maar weinig reageren of liken, is dat een slecht teken. Ook was het belangrijk waar de volgers vandaan komen. Tegenwoordig kan je met Instagram Insights zien waar de volgers vandaan komen. Ik heb voor een account gekozen met veel Amerikaanse en Europese volgers, omdat die het meest interessant zijn voor adverteerders.”

    Welke tips heb je voor marketeers die Instagram inzetten?

    “Instagram Insights heeft mij erg geholpen om mijn contentstrategie te optimaliseren in termen van datum en tijdstip om foto’s en video’s te posten. Bovendien houd ik andere accounts goed in de gaten om te kijken wat daar scoort.”

    “Zorg bij je posts voor een goede tekst. Niet beschrijvend, maar stel een prikkelende vraag, lok reacties uit van je volgers of vraag hen vrienden te taggen. Maar het belangrijkste is dat je het contact zoekt met anderen. Post content van anderen en geef hen credits. Like posts van anderen. En uiteraard, spreek met anderen af dat zij hetzelfde voor jou doen.”

    Sources


    Article information

    Author: Theresa Perry

    Last Updated: 1703626561

    Views: 503

    Rating: 3.9 / 5 (45 voted)

    Reviews: 95% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Theresa Perry

    Birthday: 1931-07-12

    Address: 08654 Martinez Path Suite 799, North Seth, TN 42591

    Phone: +3619224753736704

    Job: Environmental Scientist

    Hobby: Archery, Cocktail Mixing, Motorcycling, Tennis, Embroidery, Cycling, Ice Skating

    Introduction: My name is Theresa Perry, I am a Adventurous, radiant, Colorful, dear, unguarded, exquisite, daring person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.